Klausimas | MITAI | TIKROVĖ |
1. Amino rūgštys yra baltymų statybinės medžiagos. | Taip ar ne? | Taip, – baltymus sudaro amino rūgščių grandinės (junginiai). |
2. Kiek baltymų reikia rimtai besitreniruojančiam kultūristui palyginus su nesitreniruojančiu žmogumi? | a) tiek pat, b) dukart daugiau, e) keturiskart daugiau. | – bet labai intensyviai besitreniruojančiam atletui reikėtų dar daugiau. |
3. Ar tiesa, kad organizmas pats sugeba pasigaminti baltymus, jeigu su maistu negauna visų reikalingų amino rūgščių? | Taip ar ne? | Tiesa, – bet tik tuo atveju, jeigu trūksta ne nepakeičiamųjų amino rūgščių, kurias organizmas sugeba pasigaminti. Naujam audiniui formuoti būtinos nepakeičiamos amino rūgštys, kurių organizmas nepasigamina. |
4. Pieno baltymus laikome tam tikru etalonu, pagal kurį vertiname kitų baltymų biologinę vertę. | Taip ar ne? | Tai netiesa. Paprastai etalonu yra kiaušinio baltymai. |
5. Ar teisinga tvirtinti, kad per didelį baltymų kiekį, kaip ir riebalų perteklių, organizmas sukaupia, kad panaudotų, kai su maistu jų gaunama mažiau? | Taip ar ne? | Ne, – baltymų perteklius nesikaupia kaip riebalai. Todėl baltymų negali trūkti, nes negaudamas jų su maistu, organizmas ims skaidyti kūno baltymus. |
6. Jei maiste trūksta energetinių medžiagų, energija paimama suardant raumenų baltymus? | Taip ar ne? | Taip, – jeigu trūksta energijos, gaunamos iš riebalų ir angliavandenių, tada ji imama iš baltymų (raumenų audinio), kol organizme nebėra energijos stygiaus. |
Kuriame iš išvardytų produktų nėra visų nepakeičiamų amino rūgščių? | a) raudonoje mėsoje, b) ankštinėse kultūrose, c) kiaušiniuose, d) žuvyje. | – nes gyvulinės kilmės produktuose yra pilnaverčiai baltymai. |
8. Ar baltymai praranda vertę, suardomi: | a) šildant, b) kartu vartojant alkoholį, c) užsaldant, d) pridedant sunkiųjų metalų druskų. | a, b, d. |
9.Ar tiesa, kad nepilnaverčiai (nesudėtiniai) baltymai pasižymi tuo, jog juose nėra išvis arba kai kurių nepakeičiamų amino rūgščių? | Taip ar ne? | Tiesa |
10.Vyrai paprastai baltymų suvartoja daugiau nei moterys? | Taip ar ne? | Nebūtinai. Pavyzdžiui, 11- 1 4-os metų mergaitėms baltymų reikia daugiau nei to paties amžiaus berniukams. |
11.Ar raidė “L” prie cheminio amino rūgšties pavadinimo reiškia, kad žmogaus organizmo ji yra lengvai pasisavinama? | Taip ar ne? | Taip. |
1 2 12.0pt; ‘>. Ar viena porcija patiekalo iš ankštinių kultūrų, turinčių lig baltymų, yra vertingesnė už puodelį lieso pieno (9 g baltymų)? | Taip ar ne? | Netiesa. Augalinės kilmės produktų, kuriuose yra baltymų, biologinė vertė 44 procentais mažesnė negu gyvulinės kilmės baltymų. Todėl šiuos baltymus būtina papildytu pilnaverčiais, pavyzdžiui, pieno produktų baltymais. |
13.Kokie yra produktų, kuriuose gausu baltymų, trūkumai? | a) mažai ląstelienos, b) mažai sudėtinių (kompleksinių) angliavandenių, c) mažai sočiųjų riebalinių rūgščių. | c, – mėsoje ir pieno produktuose yra apie 70 procentų baltymų, bet riebalai, esantys šiuose maisto produktuose, sudaro daugiau nei 50 procentų jų energetinės vertės. |
14 . Kurioje iš šių daržovių yra daugiausia baltymų? | a) kopūstuose, b) ankštinėse kultūrose, c) bulvėse. | b, – ankštinėse kultūrose (pupelėse, žirniuose) yra 13 g baltymų, o kopūstuose ir bulvėse – tik 5 g. |
15. Kuriuose iš šių maisto produktų yra mažai riebalų? | a) ankštinėse kultūrose, b) alyvų uogose, c) riešutuose. | a, – nes alyvų uogose ir riešutuose yra gana daug riebalų. |
16. Vegetarai turėtu stengtis vartoti ir pilnaverčių baltymu. | Taip ar ne? | Taip, nes baltymai iš Įvairios kilmės šaltinių yra vertingesni negu vienos rūšies. |
17. Ar tiesa, kad speciali dieta, kurioje gausu baltymų, yra ideali kultūristui? | Taip ar ne? | Ne. Paprastai taip maitinantis yra nemažai ir riebalų, o per didelis baltymų kiekis pašalina iš organizmo kalcį. Jei trūksta energijos, ji gaunama sudegant baltymui. Ar nėra tai per daug brangu? |
Palyginti su raudona mėsa (jautiena), augalinės kilmės baltymai: | a) yra biologiškai vertingesni, b) yra mažiau biologiškai vertingi, c) yra lygiaverčiai. | b, – nes gyvulinės kilmės baltymai laikomi pilnaverčiais ir kompleksiniais ; jų pasisavinimas yra geresnis. |
19. Kultūristai turėtų vartoti kuo daugiau išsišakojusių amino rūgščių grandžių (BCAA), nes BCAA: | a) greitai likviduoja nuovargio ląsteles, b) padeda sudeginti riebalus, c) lengvai pavirsta į gliukozę – energijos šaltinį. | c, – BCAA gali lengvai pavirsti j energiją arba į amino rūgštis. |
2 0. Paprasto žmogaus maisto racione būna pakankamai baltymų. | Taip ar ne? | Taip, – bet kartu ir per daug riebalų, o sudėtinių (kompleksinių) angliavandenių – per mažai. |