Riešutai

„Riešutai labai sveika“. „Riešutai tai maistas nervų lastelėms“. Turbūt ne vienas iš mūsų girdėjome šiuos ar panašius išsireiškimus savo vaikystėje ir ne tik. Šios frazės nepalieka mūsų ir šiandien, ir tai dėl vienos rimtos priežasties: visa tai teisingos mintys. Kiekvienas iš mūsų jau žinome kad riešutai yra maistingas ir lengvas užkandis. Riešutuose labai daug neprisotintų riebiųjų rūgščių, kurių pats organizmas negali gaminti todėl yra priverstas gauti šias maistines medžiagas su maistu. Taip pat riešutuose labai daug vitaminų, mineralų bei kitų naudingų maistinių medžiagų.
Kadangi vis daugiau žmonių iš naujo atranda taisiklingą mitybą bei sveikus maisto produktus, būtina paminėti, kad RIEŠUTAS-RIEŠUTUI nelygus. Kadangi dėl padidėjusio riešutų pasirinkimo mūsų parduotuvėse ne vienam iškyla klausimas, kurie iš parduodamų riešutų iš tikro turi vienas ar kitas savybes pasistengsime išdėstyti bent jau keletą iš daugelio paplitusių nuomonių apie šiuos energijos šaltinius.

Riešutų rūšis Kcal(/100g) Baltymai (g/100g) Anglaivandeniai(g/100g) Riebalai (g/100g) Mineralinės medžiagos(g/100g)
Cashew riešutas 572 17,5 30,5 42,2 2,9
Žemės riešutai 564 25,3 7,5 48,1 2,2
(pakepinti) 585 25,6 9,4 49,4 2,6
Lazdyno 644 12,0 10,5 61,6 2,4
Macadamia 703 7,5 4,0 73,0 1,6
Mokdolai saldūs 583 18,7 5,4 54,1 2,6
Para riešutai 670 13,6 3,6 66,8 3,7
Pekano riešutai 703 9,3 4,4 72,0 1,6
Pistacijos 581 17,6 11,6 51,6 2,7
Graikiški utai 663 14,4 10,6 62,5 2,0

Kaip jau ne karta buvo minėta mūsų ankstesnėse temose bei įvairiuose kitose informacijos šaltiniuose, nėra stebūklingo bei vienintelio sėkmės recepto sportuojant išlaikyti idealų svorį/ lieknėjant tiek auginant raumenis. “Didieji mitybos ekspertai“ isteriškai vienas su kitu ginčyjasi ir kol kas tikrai neatrodo kad kada nors bus prieita viena bendra išvada. Kas vienam yra tabu, laikantis dietos, ir jokiu būtu negalima, kitam yra būtinybė. Geriausias pavyzdis minėtai situacijai yra riebalai mityboje. Didžioji dalis besilaikančių dietos vos ne 100% atsisako riebalų ir organizmo energejos poreikius bando patenkinti vien baltymų ir angliavandenių pagalba. Kitam besilaikančiam anabolinės ( jokiu būdų nesupainioti su anaboliniais steroidais) dietos, riebalai yra pagrindinis energijos šaltinis. Labai panašiai yra ir auginant raumenis. Viena grupė sportuojančių tvirtai laikosi nuomonės, kad angliavandeniai yra vaistas nuo visų ligų ir tai vienintelis greito raumenų augimo šaltinis. Kiti atvirkščiai naudoja baltymą kaip pagrindinę raumens statybinę medžiagą ir visa mitybos planą deriną pagal šį principą.
Taigi apžvelkime šiek tiek plačiau auksčiau paminėtųs riešutus ir riešutus-vaisius:

1.) Cashew-riešutas
Šis riešutas turi nemažą angliavandenių keikį ir taip pat ganėtinai daug mineralų. Dėl didelio angliavandenių kiekio bei baltymų ir reibalų šis riešutas bene geriausiai tinka masei auginti. Šis riešutas turi net 24,4g / 100g neprisotintų riebiųjų rūgščių.

2.) Žemės riešutai/pakepinti
Dėl kepininimo praktiškai nesikeičia arba keičiasi tik labai minimaliai maistinių medžiagų santykis šiuose riešutuose. Žemės riešutai gerai tinka baltyminėm dietom. Iš riešutų šie savo sudėtyje turi praktiškai didžiausią baltymų keikį, minimaliai mažiai riebalų bei angliavandenių. Butent ši savybė suteikia puikias galimybes naudoti šiuos riešutus mitybos plana su ypač mažai angliavandenių. Be to labai geras riebiųjų rūgščių profilis 23g paprastųjų neprisotintų riebųjų rūgščių ir 14g sudėtingųjų neprisotintų riebiųjų rūgščių 100g produkto. Taip pat reiktų atkreipti dėmesį į Vitaminą –E- 11 mg.

3.) Lazdyno riešutai
Ši riešutų rūšis atvirkščiai nei aukščiau minėtos turi ganėtinai mažą baltymų bei angliavandenių keikį, tačiau daugiau riebalų. Tačiau šių riešutų sudėtyje yra netgi 46g paprastųjų neprisotintų riebiųjų rūgščių 100g produkto bei Vitamino-E 25mg.

4.) Macadamia riešutai
Ypaš kaloringa riešutų rūšis 703 kcal ir labai didelis riebalų keikis. Angliavandenių keikis priešingai ribotas tik 4g. Šiomis savo savybėmis macadamia riešutai puikiai tinka riebiam mitybos planui ypač gerai tinka anabolinės dietos pradžioje. Sudėtyje yra 55,6g paprastųjų riebiųjų rūgščių / 100g produkto.

5.) Saldūs migdolai
Migdolai savo sudėtyje taip pat turi nemažai riebalų bei baltymų. Bet ganėtinai mažą angliavandenių kiekį. Taigi ir migdolai puikia tinka maža angliavandenių kieki sudarančiai dietai ( Low-Carb). Geras paprastųjų riebųjų rūgščių balansas 32g prie 13g sudėtingųjų neprisotintų riebųjų rūgščių 100g produkto. Šių riešutų sudėtyje yra bene plačiausia mineralinių medžiagų bei vitaminų sudėtis
6.) Para-riešutas
Šis riešutas turi ypač daug mineralinių medžiagų. Taip pat ypač mažas angliavandenių kiekis 3,6g / 100g produkto. Sudėtyje turi 20g paprastųjų neprisotintų riebiųjų rūgščių ir netgi 28g sudėtingųjų neprisotintų riebiųjų rūgščių 100g produkto.

7.) Peka- riešutas
Taip pat ir šis riešutas turi sudėtyje mažai angliavandenių bet ypatingai daug riebalų (72g / 100g produkto). Taigi irgi puikiai tinka kaip sudėtinė mitybos plano dalis laikantis anabolinės dietos. 45g paprastųjų neprisotintų riebųjų rūgščių bei 16g sudėtingųjų nerpsitontų rūgščių 100g produkto.

8.) Pistacijos
Pistacijų maistinė sudėtis labai panaši į žemės riešutų tik šiek tiek daugiau angliavandenių ir šiek tiek mažiau baltymų. Sudėtyje yra 34g paprastųjų neprisotintų riebiųjų rūgščių 100g produkto. Atkreipti dėmesį reiktu į Kalio keikį 1g / 100g bei Vitaminas-C-7mg.

9.) Graikiškas riešutas
Graikiški riešutai taip pat yra tokia riešutų rūšis kurios vartojimas turėtų būti atsargus, jų sudėtyje yra ganėtinai didelė riebalų dalis. Tačiau turi tris kartus daugiau sudėtingųjų neprisotintų riebiųjų rūgščių negu paprastųjų (34g / 100g)- (11g / 100g).

Taigi dabar žinome jau šiek tiek daugiau apie keleta riešutų rūšių ir jų sudėtį, taigi galėsime dažniau atkreipti dėmesį kokius riešutus kada ir kiek valgyti. Svarbiausia kad juos valgytume kuo dažniau, nes riešutai yra vienas ir geriausiū šaltinių ypač naudingų riebiųjų rūgščių.

Parašykite komentarą