Kalcis

Funkcijos: kalcis yra būtinas organizmų gyvybinėms funkcijoms. 99 proc. organizme esančio kalcio yra kauluose bei dantyse, jis reikalingas jiems formuojantis ir suteikia tvirtumo. 1 proc. – kraujyje ir ląstelėse , kur kalcis ypatingai svarbus metabolinių funkcijų vykimui organizme. Kalcis reikalingas vykstant transportui pro ląstelių membranas, kraujo krešėjimui, raumenų kontrakcijai, skatina širdies darbą. Kad organizmas iš maisto pasisavintų kalcį, būtinas vitaminas D.

Svarbiausi šaltiniai: pienas ir pieno produktai, žuvis, austrės, kalmarai, sojos pupelės, daržovės, riešutai, jautiena. Iš sojos pupelių kalcis pasisavinamas taip pat kaip iš pieno.

Mažina kalcio pasisavinimą oksalo rūgštis ( rugštynės )

RPN: 800-1000 mg

Parašykite komentarą