Išrugų proteinas-Whey

Yra keletas sirtingų proteino rūšių. Proteino pavadinimas atspindi, koks yra jo šaltinis. Išrūgų proteinas yra labai maistingas pieno baltymas. Kad geriau suprastume iš kur atsiranda išrūgų proteinas prisiminsime, kaip gaminamas sūris iš pieno. Pienas susideda iš dviejų proteinų: kazeino ir išrūgų proteino. Kai yra gaminamas sūris, išrūgos (skystis) atskiriamas nuo kazeino (kitaip tariant varškės). Tada išrūgų proteinas,atskirtas nuo išrūgų skysčių, išgryninamas į kitokios koncentracijos išrūgų proteiną. Šis proteinas pagamintas iš skirtingų mažesnių proteino komponentų. Išrūgų proteinas laikomas visiškai užbaigtu baltymu, turinčio visas svarbiausias amino rūgštis ir taip pat puikų šaltinį su iššišakojusiomis grandies amino rūgštimis, kurių mūsų kūnui reikia kiekvieną dieną. Išsišakojusios amino rūgštys reikalingos tiesiogiai po treniruotės, kad atstatyti kūną ir raumenis kuo naudingiau.

Skirtingi išrūgų proteinai priklauso nuo to, koks pieno šaltinis buvo naudojamas, koks sūris buvo pagamintas ir koks atskyrimo metodas buvo naudojamas gamyboje. Įrodyta, kad proteino stimuliavimas būna sėkmingas, kai norima numesti svorio ir padidinti lieso raumens masę.

Išskirtas išrūgų proteinas yra gryniausias ir turtingiausias baltymu iš visų skirtingų išrūgų proteinų ir susideda iš apie 90-95% baltymų. Išskirtas išrūgų proteinas taip pat turi labai mažai pieno cukraus (dažniausiai tiktai apie 1% ), kadangi jis toks grynas.

Šiek tiek žemiau yra išrūgų proteino koncentratas, kuris išgaunamas keletos skirtingų koncentracijų, priklausomai nuo proteino šaltinių. Dažniausiai naudojamas proteino koncentratas ir sporto papildų parduotuvėse randami proteino milteliai, kurie susideda iš 80% baltymų ir šiek tiek riebalų bei keletos mineralų. Proteino koncentratas gali kisti nuo 25%- 89% baltymų kiekio.

Paskutinė proteino rūšis, kuri naudojama sporto papilduose, tai hidrolizuotas (vandenyje tirpus) proteinas, kuris yra lengviausiai virškinamas. Dėl jo didelės baltymų koncentracijos ir grynos būklės, šį išrūgų proteiną gali vartoti netgi vaikai ir nėsšios moterys, jei nėra kokios alergijos.

Išrūgų proteinas turi ir kitų teigiamų savybių be aprūpinimo kūną pakankamu baltymu. Įrodyta, kad išrūgų proteinas sumažina cholesterolio kiekį taip pat puikiai, kaip ir slopina apetitą, dėl ko šis proteinas labai geras papildas moterims, kurios mažiau valgydamos stengiasi numesti svorio ir papildomai gauna reikiamo maisto bei įgyja liesą raumenų audinį. Taip pat išrūgų proteinas naudingai veikia imununę sistemą. Jis padeda padidinti antioksidantą Glutathion`ą ir kartu stiprina imuninę sistemą, kuri yra didžiulis pranašumas ŽIV ir kitiems pacientams, sergantiems imuninės sistemos liga. Išrūgų baltymas jau įtraukiamas ir į senyvo amžiaus žmonių dietą, kur baltymas reikalingas nykstantiems kaulams.

Parašykite komentarą