Daigų ir ūglių vartojimas sveikai mitybai ypač pastaraisiais metais
stipriai išpopuliarėjo visoje vakarų europoje, o taip pat ir Lietuvoje
ne tik vegetarų tarpe, bet ir kasdieninėje virtuvėje.
Ar žinojote, kad šie natūralūs vitaminų šaltiniai yra labai lengvai pasigaminami ?
Jų populiarumas ypač išplėte jų panaudojimo galimybes, šiandien nieko
nenustebinsi salotomis su įvairiais daigais, daržovių patiekalai taip
pat dažnai pagardinami šiais žalumynais, ir visą tai yra lengvai
prieinama kiekvienam iš mūsų kiekvieną dieną.
Kas tai daigai ir ūgliai?
Daigai tai sudygusios sėklos, kurios keletos dienų begyje pavirsta ūgliais, o vėliau į pilnaverčiais augalaiss su žaliais lapais. Iš daugelio rūšių sėklų galima išauginti daigus ir ūglius. Vienos iš tinkamiausių sėklų yra kviečių rugių, avižų, taip pat žirniai, soja ir kitų ankštinių augalų sėklos. Tokios augalų kaip bulvių, pomidorų, pupų sėklos nėra tinkamos daiginimui ir vartojimui namuose kadangi jose yra tokių nuodingų medžiagų, kaip Solaninas bei Fazinas
Kur gauti ir kaip dauginti
Daigų ir ūglių Lietuvoje galima rasti praktiškai visose didžiuosiuose prekybos centruose, specializuotose parduotuvėse bei žemės ūkio turguose. Tačiau juos galima nesunkiai ir patiems susidaiginti. Perkant sėklas reiktu atkreipti dėmesį, kad sėklos nebūtų chemiškai apdirbtos.
Ypač gerai pritaikyti daiginimui pradedantiesiems yra specialūs
plastikiniai indai, juos galima rasti taip pat prekybos centruose. Šiuos
plastikinius indus galima kombinuoti ir sujungti keliais aukštais todėl
vienu metu galima daiginti net keletą rūšių daigų.
Daiginimo principas nesvarbu kokį pasirenkate būdą išlieka tas pats:
Sėklos turi būti užmerkiamos kelioms valandoms į vandėnį, gerai
nusausinamos ir sudedamos į daiginimo indą. Šias sėklas reikia kiekvieną
dieną drėkinti šviežiu vandeniu. Po vienos- trijų dienų išdygs pirmieji
daigai.
Keletas sėklų rūšių sėkmingam dygimui labiau mėgsta saulėtą ir šviesią aplinką, kitos priešingai geriausiai dygsta tamsoje. Papastai visa ši informacija apie sėklas būna ant sėklų pakuočių arba šią informaciją jums suteiks pardavėjas.
Vitaminų jėga šaltuoju metų laiku
Dygstant daigams didėja ir jų maistinė vertė. Daigai turi ypač daug balastinių medžiagų ir lastelienos, kurios ypač greitai ir efektingai suteikia sotumo jausmą. Taip pat daigai ir ūgliai turi daug Vitamino C, kuris yra ypač svarbus mūsų imuninei sistemei žiemos metu. Taip pat Vitamino B ir E yra praktiškai tiek pat, kiek pomidoruose arba salotų lapuose. Daiguose ir ūgliuose yra vienas iš didžiausių mineralinių medžiagų kiekių, ypač daug kalio, kalcio, fosforo, magnio, cinko ir geležies
Gaminimas virtuvėje
Daigai ir ūgliai maisto gamyboje naudojami labai įvairiai. Nesvarbu ar naudosite juos sumuštiniams pagardinti, ar salotoms papuošti ir paskaninti ar įdėsite jų į sriubą, šie maži, tačiau toli gražu ne beveiksmiai, natūralūs priedai suteiks jūsų gaminamam maistui ypatingą akcentą. Didžiają dalį daigų galima naudoti maistui tiesiog žalius. Ankštinių augalų daigus vertėtu apie 10 minučių prieš vartojant apvirti ar pakepinti keptuvėje su aliejumi. Skanaus.