Kalbant apie padidinta riebalų vartojimą tuo pačiu mažinant suvartojamų
kalorijų bei angliavandenių kiekį rasime daug įvairių, skirtingų
nuomonių dėl apetito ir alkio jausmo mažininmo. Vieni iš mūsų
atsisakydami angliavandenių, tačiau padidindami riebalų kiekį maiste
pradeda jausti teigiamus rezultatus alkio ir apetito mažinime, kiti kaip
tik atvirkščiai pastebi priešinga reakcija. Padidintas rieablų kiekis
praktiškai visada yra ilgai truksiančio sotumo jausmo garantas, kadangi
riebus maistas daug ilgiau virškinamas skrandyje. Tačiau čia
susiduriame su psichologiniu faktoriumi. Riebus maistas turi labai
didelį kalorijų skaičių ir labai mažą bendra masę, todėl skrandis
praktiškai būna daug mažiau užpildytas nei valgant baltyminį ar
angliavandenių prisotintą maistą ( jaigu angliavandeniai tai ne vien
cukrus ). Taigi jaigu jūs jaučiaties sotūs tik tada, kai jūsų skrandis
iki pat „viršaus“ prikrautas maisto , tokiu atveju padidintas riebalų
skaičius mityboje proporcingai mažinant bendra suvartojamų kalorijų
skaičių tikrai ne jums.
Taip pat labai svarbią rolę vaidina ir tai ar žmogus mėgsta riebų
maistą ar ne. Jaigu toks maistas nesuteikia malonumo tai labai realu,
kad po tam tikro laiko vėl panorėsite kažko kas jums labai skanu ir ko
labai norite, nors ir esate sotus, taigi vėl susiduriame su
psichologiniu faktoriumi.
Tie kurie nesusiduria su jokiais sunkumais didindami riebalų keikį
maiste, bendrai mažinant vartojamų angliavandenių bei kalorijų skaičiu,
gali ramiai pagalvoti ir apie sekantį žingsnį, tai Katogeninė arba dar
kitaip vadinama Anabolinė dieta. Šios dietos kertinis akmuo yra
angliavandenių kiekio maiste sumažinimas praktiškai iki nulio. Žinoma
paslėpti angliavandeniai bendram mitybos plane išliks tačiau jų kiekis
neviršys 30-50g per dieną. Ir praktiškai visos dienos normos kalorijos
suvartojamas tik riebalų ir baltymų pagalba. Šios dietos pagalba
pasieksite kad pereinamuoju laikotarpiu, kuris trunka 1-2 savaites,
organizmas persiorentuoja ir pradeda naudoti kaip pirminį energijos
šaltinį ne angliavandenius bet ketonus, tai medžiagos kurios gaminamos
deginant riebalus organizme. Vienas iš pagrindinių ketogeninės dietos
privalumų yra tas, kad šios dietos metu cukraus lygis kraujyje
nesvyruoja ir visada yra pastovus, ko neimanoma pasiekti vartojant
angliavandenius. Svyruojantis cukraus lygis kraujyje vėlgi daro nemaža
įtaka ir alkio jausmui. Iš praktinių atsiliepimų galime drąsiai daryti
išvadą, kad katogeninės dietos metu stipriai sumažėja alkio jausmas.
Labai svarbu sudarant mitybos planą pagal šį dietos modelį siekiant
mažinti alkį ir apetitą yra pakankamas riebalų vartojimas, kadangi
riebalai tiesiogiai atsakingi už ilgai išliekantį sotumą. Pakankamas
riebalų kiekis dienos normoje turetu būti 60-70% viso dienos kalorijų
skaičiaus. Atkreipkite dėmesį į tai, kad minėti priocentai reiškia
kalorijų skaičių o ne riebalų keikį gramais. Kadangi riebalai viename
grame turi 9 aklorijas, o baltymai tik 4 kalorijas, katogeninei dietai
galioja taisyklė vienam gramui suvartotu baltymų reiktu suvartoti ir
vieną gramą riebalų.